Metsälintu

keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Teetä ja sitruunaleipää


Tämä päivä on kulunut tenttikirjan kanssa sohvalla röhnäten. Oppimista helpottamassa on ollut monta kupillista teetä. Minähän opin juomaan teetä vasta vuosi sitten Irlannissa. Tajusin, että teehän on oikein hyvää, kun siihen lisää maitoa. Miksei kukaan kertonut tätä aikaisemmin?! Lehmänmaito ei minusta sovi teeheen, vaan soijamaitoa sen olla pitää! Eikä mitä tahansa soijamaitoa, vaan Alpron luomusuoijamaitoa. Se on tarpeeksi täyteläistä eikä siihen ole lisätty keinotekoista vanilja-aromia. Nyt en osaa juoda teetä ilman tuota soijamaitoa.Ja mitä teetä minä sitten juon? Irish Breakfast Teatä. Aina. Sitä saa vain Irlannista, joten viime vuonna herra toi sitä minulle Suomeen 800 pussia. Pitäisi riittää pariksi vuodeksi. ;) Kuvassa näkyvä kuppi on  muuten Keramiikkastudio Envaldsin.

Tein sitruunaleipää teen kaveriksi (en suinkaan toisin päin). Tämä on yksi suosikkileipäohjeistani. Lopputulos on samettisen pehmeä leipä, joka suorastaan sulaa suuhuun. Sitruuna ei tule liian vahvasti läpi, vaan antaa leivälle hyvän vivahteen. Leipien paistuessa leviää keittiöön huumaava tuoksu... 


SITRUUNALEIPÄ (2 kpl)

5 dl kädenlämpöistä vettä
1 ps kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
1/2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
12 dl vehnäjauhoja
1 sitruunan raastettu kuori

Lisää suola, sokeri ja kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja alustuksen loppuvaiheessa öljy ja sitruunaraaste. Taikinaa ei tarvitse vaivata pitkään, n. 5 min. käsin riittää. Varo laittamasta liikaa jauhoja ettei leivästä tule kuivaa kökköä. :) 

Kohota liinan alla 1 tunti. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile kaksi leivänmuotoista pötkylää tai sämpylöitä. Laita uuni päälle ja kohota leipiä liinan alla, kunnes uuni on valmis.

Paista leipiä 200 asteessa uunin keskitasolla 20-30 min, sämpylöitä 225 asteessa 15 min. Valmiin leivän pohja kumahtaa ontosti, kun sitä kopsauttaa. Anna valmiiden leipien vetäytyä  hetki ennen leikkaamista. Minusta nämä ovat parhaita pelkän voin kanssa. :p

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti