Metsälintu

tiistai 18. helmikuuta 2014

Ne täydelliset karjalanpiirakat

Mun mummi on karjalasta kotoisin ja on aina ollut innokas piirakkaleipuri. Parhaat karjalanpiirakat ovat ehdottomasti mummin ohjeella tehdyt. Mummin resepti ja opit ovat menneet sukupolvelta toiselle ja päätyneet minulle, veljelleni ja serkuilleni. Meidän perheessä on tapana leipoa iso satsi jouluksi, mutta ajattelin leipoa niitä herran perheelle ja ystäville, jotka eivät olleet moisista piirakoista kuulleetkaan.


Olen elämäni aikana leiponut satoja piirakoita tämän ohjeen mukaan ja aina niistä tulee yhtä hyviä. Yksinkertaisesti parhaita. Pienen harkinnan jälkeen päätin laittaa ohjeen myös tänne. Turha näin hyvää ohjetta on salata. :) Laitoin myös kuvia vaihe vaiheelta, jotta aloittelijakin onnistuisi urakassa.

Alkuun pari kullanarvoista vinkkiä:
- Varaa tarpeeksi aikaa ja tilaa piirakoiden tekemiseen. Pyhitä esim. sunnuntai piirakoille.
- Kutsu kavereita ja/tai perheenjäseniä mukaan leipomaan. Liukuhihna-tekniikalla homma sujuu tehokkaasti ja porukalla on jälkeenpäin kiva mutustella.
- Käytä tehokasta uunia (max. lämpötila mielellään 300 astetta).
- Harjoitus tekee mestarin. Älä vaivu epätoivoon jos rypytys tai kaulitseminen ei heti ota onnistuakseen.

NE TÄYDELLISET KARJALANPIIRAKAT

Ohjeesta tulee n. 100 keskikokoista piirakkaa. Voit halutessasi helposti puolittaa ohjeen.

Taikina

8 dl kylmää vettä
8 tl suolaa
600 g ruisjauhoja
480 g vehnäjauhoja

Sekoita kaikki aineet keskenään. Voit tehdä taikinan jo edellisenä päivänä.

Riisipuuro

3 annosta ohjeen mukaan (eli 3 litraan maitoa). Käytä täys- tai kevytmaitoa ja lisää himpun verran enemmän suolaa kuin mitä ohjeessa sanotaan. Anna puuron jäähtyä. Puuronkin voi tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.

Sitten päästäänkin asiaan. Tässä ensin ohjeistus verbaalisessa muodossa ja alempana kuvitettuna. Onnea matkaan! ;)

1. Leivo taikinasta pötköjä ja leikkaa ne pieniksi kikkareiksi.
2. Kauli pulikalla kikkare ohuen ohueksi (siis todella ohueksi, kuitenkin niin paksuksi ettei taikina halkea             rypytysvaiheessa), soikean muotoiseksi lättyseksi. Käytä runsaasti vehnäjauhoja ettei taikina tartu kiinni pulikkaan ja alustaan.
3. Levitä puuroa lättysen päälle. Älä laita liikaa puuroa, vain sen verran, että pohja juuri ja juuri peittyy. Jätä reunat paljaiksi.
4. Rypytä! Tää on paras vaihe! :D
5. Paista 300 asteessa n. 12 min. kunnes piirakat ovat saaneet kunnolla väriä ja ovat rapsakoita.
6. Upota piirakat paiston jälkeen välittömästi vesi-voi seokseen (pari litraa kuumaa vettä, 100 g voita) muutamaksi sekunniksi.
7. Nauti munavoin kanssa. Omnomnomnomnomnomnomnom.

Ja sama kuvitettuna:

1. Leivo taikinasta pötköjä ja leikkaa ne pieniksi kikkareiksi




2. Kauli pulikalla kikkare ohuen ohueksi (siis todella ohueksi, kuitenkin niin paksuksi ettei taikina halkea             rypytysvaiheessa), soikean muotoiseksi lättyseksi. Käytä runsaasti vehnäjauhoja ettei taikina tartu kiinni pulikkaan ja alustaan.

 

  



3. Levitä puuroa lättysen päälle. Älä laita liikaa puuroa, vain sen verran, että pohja juuri ja juuri peittyy. Jätä reunat paljaiksi.


4. Rypytä! Käytä etusormia piirakan yläosaan ja peukaloita alaosaan. Työnnä sormilla aina piirakan keskustaa kohti. Tässä vaiheessa huomaat viimeistään jos taikina on liian paksua - se ei rypyty.





5. Paista 300 asteessa n. 12 min. kunnes piirakat ovat saaneet kunnolla väriä ja ovat rapsakoita. Upota piirakat paiston jälkeen välittömästi vesi-voi seokseen (pari litraa kuumaa vettä, 100 g voita) muutamaksi sekunniksi.


Tadaaa!


Herra nautti piirakkansa englantilaisen laatuoluen kera. En ole oluen ystävä, mutta tässä oluessa oli hauska suklaan ja toffeen sivumaku sekä tietysti hurmaava etiketti.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti