Metsälintu

keskiviikko 5. maaliskuuta 2014

Söisitkö mutaa?

Ehkä kannattaisi. Luen tällä hetkellä todella mielenkiintoista tenttikirjaa eläinten käyttäytymisestä. Tiesittekö, että apinat ja ihmiset syövät (tai ovat syöneet) savipitoista mutaa? Minä en tiennyt. Mudansyöntiä ei voi perustella energiansaannilla, vaan ilmiöön on oltava toinen selitys. 

Mutaa syöviä kansoja on löydetty muun muassa Boliviasta, Pohjois-Amerikasta ja Sardiniasta. Näitä kansoja yhdistää samankaltainen ruokavalio: alkaloideja sisältävät perunalajikkeet tai tanniiniset tammenterhot. Myös tanniinipitoista kasvisruokavaliota noudattavat apinat ja alkaloidipitoisia siemeniä hyödyntävät papukaijat syövät savimutaa. Tanniinit ja alkaloidit ovat ihmisille, apinoille ja papukaijoille suurempina pitoisuuksina myrkyllisiä. Summa summarum: me syömme savea, jotta emme saisi myrkytystä näistä aineista! Papukaijoilla tehty tutkimus osoitti, että suolten seinämiin takertunut savi (negatiivinen varaus) sitoo ruoansulatuskanavaan kulkeutuneita alkaloideja ja tanniineja (positiivinen varaus). Myrkyt kulkeutuvat kehosta pois savisen ulosteen mukana. Nerokasta.

Näytin tältä, kun luin juttua: O.o 

Sitten rupesin pohtimaan asiaa syvällisemmin. Jotkuthan saavat kovan päänsäryn punaviinin sisältämästä tanniinista (tämä on vähän kiistanalainen tieto, mutta oletetaan, että se pitää paikkansa). Nyt mutatiedosta viisastuneena, neuvoisinkin näitä henkilöitä nauttimaan lasillisen savipitoista mutaa ennen punaviiniä. Päänsärytön lopputulos on taattu! :D


Punaviinin inspiroimana päivän asuksi valikoitui viininpunainen chupa. Chupa on perinteinen tiibetiläinen asu, jota melkein kaikki tytöt ja naiset Tiibetissä käyttävät. Chupan alle puetaan yleensä pitkähihainen paita (jota minulla ei kuvassa ole) ja rouvashenkilöt solmivat raidallisen esiliinan chupan päälle. Minun chupani on tiibetiläistä alkuperää, mutta ostin sen kansanmusiikkifestareilta Fiskarsista suomalaiselta maahantuojalta.

Ps. Jos joku innostui eläinten käyttäytymisestä, niin suosittelen tätä kirjaa: Barnard, C: 2004: Animal Behaviour, 726 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti