Metsälintu

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Happy St Patrick's Day!

Tänään vietetään Irlannissa ja muuallakin maailmassa St Patrick's Dayta. Kauhea Irlannin kaipuu iski. Muistan, kun vuosi sitten kävelin pitkin Corkin katuja ihastellen auringonpaistetta, karnevaalia, menninkäisasuihin pukeutuneita ihmisiä ja rentoa ilmapiiriä. St Patrick's Day on irlantilaisille vähän kuin meidän vappu: paljon värejä ja naurua ja tietysti hervotonta juomista. ;)

Minä vietin St Patrick's Dayta pukeutumalla menninkäisenvihreään ja tekemällä herkullista Guinness-leipää. 





Guinness-leivän alkuperäinen ohje on Gloria ruoka & viini -lehdestä (2/2014), mutta muokkasin ohjetta vähän uuteen uskoon. :) Tästä tuli todella, todella hyvää. Sellaista tummaa, pehmeätä, hieman makeaa  leipää. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenet takaavat hyvän suutuntuman. Namnam.

GUINNESSLEIPÄ (2 leipää)

Puuropohja
3 dl vettä
1 dl ruishiutaleita
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl kaljamaltaita
1 rkl tummaa siirappia
1 tl jauhettua anista

Taikina
2,5 dl vettä
1/2 pkt tuorehiivaa
7 dl vehnäjauhoja
5 dl ruisjauhoja
1 dl kurpitsansiemeniä
2,5 dl Guinness-olutta
1,5 rkl suolaa
1/2 dl tummaa siirappia

1.Tee ensin puuropohja. Mittaa kaikki puuroainekset kattilaan ja anna kiehua muutaman minuutin. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Vinkki: voit käyttää puuropohjana mitä tahansa jämäpuuroa.

2. Sitten taikinan pariin. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita tuorehiiva joukkoon. Lisää jäähtynyt puuro ja kaikki muut taikinan ainekset. Vaivaa taikinaa yleiskoneessa 10 min. (tai käsin 15 min. jos haluat kasvattaa habaa). Kohota 45 min. Siivoa keittiön sotkut ja juo vähän teetä/Guinnessiä.

3. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja jaa kahteen rasvattuun ja jauhotettuun leipävuokaan. Kohota taas 45 min. Juo lisää teetä/Guinnessiä .

4. Laita leivät 230 asteiseen uuniin, mutta laske lämpö välittömästi 180 asteeseen, kun leivät ovat uunissa. Paista 35 min. Siirrä leivät vuoista ritilälle ja paista vielä 10 min. Kannattaa ripotella silloin tällöin vettä uunin pohjalle, niin leivät saavat rapsakan pinnan.

5. Nauti!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti