Metsälintu

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Lintuaseman arkea

Lintuasemalla päivän rutiinit alkavat auringonnousun aikoihin (juhannuksena klo neljältä!) aamuvakion merkeissä. Jurmossa aamuvakio suoritetaan "muinaismuistolla" kahden tunnin ajan muuttoa havainnoiden. Jurmon aamuvakiot ovat yleensä rauhallisia ja melko tylsiä = nyppylällä seistään silmät väsymyksestä ristissä ja aika usein istuen. ;)


Aamuvakion jälkeen menen yleensä asemalle syömään aamupalaa tai välipalaa. Jääkaappi on turhan pieni kahdeksalle hengelle.


Jurmon lintuaseman rutiineihin kuuluvat myös reittilaskennat. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että määrätty reitti kierretään ja kaikki paikalliset linnut lasketaan matkan varrelta. Alla olevassa kuvassa on itäreitin laskenta käynnissä, mutta rannalta löytynyt komea Jelzin-vodkapullo keskeytti laskennan hetkellisesti. :) Sitten onkin päivätorkkujen vuoro, jossa perinteisesti kärvennetään nenä tulipunaiseksi.


Aseman pihan ruokinnalla ei ollut paljon lintuja pääsiäisenä. Naapuritalon kanat kävivät kuitenkin päivittäin visiitillä. Kukko piti jöötä yllä.


Kuvassa näkyvät kastiskat ovat lintujen rengastusta varten. Kanat olivat liian suuria jäädäkseen kiikiin, mutta pari punarintaa sai renkaan jalkaansa.Yksi kanoista kävi tutustumassa asemaan.


Päivän päätteeksi kiipesimme Högbergetille ihailemaan auringonlaskua skumppapullon kera. Tällaiset hetket ovat minulle vuoden kohokohtia. Uskomattoman kaunis maisema, lämmin sää ja kultainen aurinko. <3
Päivän päätteeksi lintuasemilla on iltahuuto, minkä aikana päivän havainnot käydään läpi ja merkitään lomakkeelle. Mitä enemmän havainnoijia ja lintuja sitä kauemmin iltahuuto kestää. Meillä se kesti kyseisenä iltana puolitoista tuntia, eli nukkumaan päästin vasta puolen yön maissa. Ja herätys seuraavana aamuna klo 5.15....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti