Metsälintu

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Kurkistus pian avautuvaan Vallisaareen

Vaihteeksi jotain muuta kuin koirakuvia. :D Pääsin aikaisemmin viikolla tutustumaan Helsingin edustalla sijaitsevaan Vallisaareen. Mahtavaa, kun töiden kautta pääsee tutustumaan tällaisiin kohteisiin ja vieläpä työajalla! Minulla oli aika korkeat ennakko-odotukset saaresta, mutta kyllä paikka silti löi minut ällikällä. Vallisaaressa on tehty valtavasti töitä: pystytetty opaskylttejä, kunnostettu teitä, rakennettu suoja-aitoja, maisemoitu, raivattu ja rakennettu mielettömiä porrasrakkennelmia. Lopputulosta voi kuvata lyhyesti ja ytimekkäästi sanalla WAU.


Vallisaareen pääsee yhteysaluksella Kauppatorilta päivittäin 14.5. alkaen. Silloin saaressa on hurjat avajaiskarnevaalit.


Sää ei ihan suosinut retkeläisiä, mutta onneksi aurinkokin pilkotti sadekuurojen välissä.


Vallisaari (ja viereinen Kuninkaansaari) on siis se saari siinä Suomenlinnan vieressä. Se on toiminut tuhansien sotilaiden palveluspaikkana ja kotina ja työpaikkana sadoille ihmisille. Sinne rakennettiin myös linnoitus 1600-luvulla. Luontoon.fi-sivustolta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa saaren historiasta ja luonnosta: http://www.luontoon.fi/vallisaari.
Vallisaarihan on pääkaupunkiseudun saariston monimuotoisin luontokohde. Siellä kukoistaa runsas kasvillisuus ja saarella on myös tavattu n. 1000 perhoslajia. Monimuotoisuus johtuu paitsi luonnontilaisista ympäristöistä myös ihmisen toiminnasta. Puolustusvoimat on nimittäin pitänyt linnoituskedot ja vallit avoimena ja murenevat betoni- ja kalkkirakenteet luovat suotuisat elinolosuhteet monelle jäkälä- ja sammallajille. 
Aleksanterinpatterilta oli huikeat näkymät Suomenlinnan ja Helsingin ylle.
Pystykiurunkannukset olivat kukassa.Summa summarum: Menkää Vallisaareen tänä kesänä, ette tule pettymään!

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa houkuttelevalta! Kannattanee siis alkaa suunnitella retkeä kohteeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne vaan! On varmaan ihan mahtava paikka, kun silmut ensi kuussa aukeavat.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen paikka. Tuonne on päästävä. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että sain herätettyä mielenkiinnon :)

   Poista