Metsälintu

sunnuntai 22. maaliskuuta 2015

Kasvun paikka


Olin ennen Ruotsinmatkaa kylvänyt timjamin, tillin, rosmariinin, basilikan, tomaatin ja kesäkurpitsan siemeniä. Kun tulimme takaisin, oli meitä vastassa pieni armeija vihreitä versoja. Sain pienen hepulikohtauksen ja suoritin voitonriemuisen intiaanitanssin olohuoneen keskellä. Ne kasvavat! Jess! En sittenkään ole ihan täysi tumpelo kasvien kanssa! Minun kylvökokemukseni ennen tätä ovat olleet luokkaa rairuohon kasvatusta mamman avustuksella pääsiäisenä 15 vuotta sitten. Viime talvena onnistuin myös hukuttamaan soilikkini liikakastelulla, joten en uskaltanut odottaa suuria kasvatusyrityksestäni.

Mutta toisin kävi! Ainoa moka tuli siinä, että kylvin kesäkurpitsat liian aikaisin. Pussin kyljessä luki "kylvö maalis-toukokuussa" ja kun maaliskuussa oltiin niin ajattelin kylvää ne samaan aikaan muiden kanssa. Noh, siemenet ovat saksalaisia ja ilmeisesti siellä kylvö maaliskuussa on ok, mutta Suomessa vasta toukokuun toisella viikolla (?). Hups. Jos blogia lukee viherpeukalo, niin otan mielelläni vastaan vinkkejä oikeista kylvöajoista!


Tilli


Timjami


Kesäkurpitsa ja vahingossa väärään purkkiin eksyneet tillit.


Kaksi päivää myöhemmin kesäkurpitsat olivat kasvaneet hurjasti.


Parvekkeen ensimmäinen narsissi kukkii. Nyt lähes kaikki ovat kukassa, ja parveke on kuin keltaisena lainehtiva meri. <3


Tämä se vasta on superkukkija! Ostin Pirkka-krysanteemin alle kahdella eurolla lähes kaksi viikkoa sitten ja vieläkin se kukkii. Hankin heti toisen mokoman jos tulevat uudestaan myyntiin.


Rosmariinien kasvatus vaikutti kaikkein kinkkisemmältä. Pussissa luki, että multaan kylvetyt siemenet tulisi laittaa jääkaappiin muutamaksi viikoksi (!). Pöh, ei meidään jääkaappiin mitään mahdu, joten googlasin vinkkejä rosmariinin idättämiseen. Jostakin luin, että siemeniä kannattaa idättää vuorokauden ennen kylvöä. Kokeilen tätä niksiä ja reiluun viikkoon ei ruukuissa tapahtunut mitään. Sitten toissa päivänä huomasin kalpean, 2 mm mittaisen juuren, ja tänään oli kaksi miniversoa putkahtanut esiin mullasta. Voitto!

1 kommentti:

  1. Meillä on tänä kesänä ensimmäistä kertaa viljelypalsta, joten voidaan sitten jakaa kokemattomien puutarhureiden vinkkejä! :) Mä laitoin tänään mansikan siemeniä itämään viinirypälerasioihin. Ne on käteviä, kun niissä on kansi, ja saa valmiiksi minikasvihuoneita! Jos taimet onnistuu, niin säkin voit saada mansikoita vaikka parvekkeelle. Muuten oon valinnut helppoja kasveja, joille riittää korkeintaan siementen liotus ennen suorakylvöä. Maan sulamista ja säiden lämpenemistä odotellessa!

    VastaaPoista