Metsälintu

sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Herra Lehtari

Perjantaiyönä astuimme mökistä ulos säkkipimeään yöhön. Järven toisella puolella kaahasi auto, koira raksutti parin kilometrin päässä ja naapurin pihalta kuului vähän väliä viiltävää (ja pelottavaa) ääntä. Nostin kädet huulille ja aloin huhuilla lehtopöllölle: Huuuuuuh Huh Huuhuhuuhuhuuuuuuu! Huhuilin monta kertaa, mutta metsä pysyi hiljaisena. Parinkymmenen minuutin päästä olimme jo menossa takaisin sisälle, kun kuusikosta kajahti vastaus: Huuuuuuh Huh Huuhuhuuhuhuuuuuuu??!! Pöllö oli saapunut puolustamaan reviiriään. Siinä sitten vähän aikaan juttelimme ja pääsimme taskulampun valossakin ihailemaan Herra Lehtaria. Ei minusta kuitenkaan ollut vastustamaan reviirin haltijaa, joten annoin metsän kingin voittaa ja hiljenin. Pöllö ymmärsi nopeasti voittaneensa kisan ja palasi äänettömästi pimeään metsään. 

Siinä oli meidän viikonlopun hienoin hetki. Alla on kännykällä otettu ääninäyte Herra Huusta ja Neiti Hannasta.

Seuraava aamu valkeni upeana. Aurinko näyttäytyi noin kahden minuutin ajan, sen jälkeen se pysyi visusti piilossa koko viikonlopun. Mittasimme Owenin kanssa jään syvyyden kairalla: 15 cm. Sen jälkeen ei enää pelottanut kävellä jäällä. Owen innostui kairaamisesta niin paljon, että kävi vielä tekemässä kaksi muuta reikää ihan vaan på skoj.


Pihabongauksessa havaitsimme 14 lajia. Aamulla laulanut pyy ja iltapäivällä näyttäytyneet neljä harmaapäätikkaa (yllä yksi niistä) eivät tietenkään halunneet tulla havaituksi bongauksen aikana.


Olen viime aikoina vetänyt museolla Jälkilaboratorio-nimistä opastuskierrosta. Oli hauskaa hyödyntää taitoja metsässä. Yritin kovasti löytää ilveksen ja suden jälkiä, mutta tällä kertaa piti tyytyä kissaan.


Illalla saunottiin ja heitettiin halpaa kaljaa ja pihkaa kiukaaseen. Jälkiruoaksi vielä juhannuskoivun tuoksua. Oli kyllä aikamoiset odöörit. :D Vielä paremmat tuoksut saatiin keittiöstä, kun paistoin nämä herkulliset leipäset pannulla. Owen oli ihan myyty: Mmmmmm, nam, nam, Hanna, nam, nam, you have to make these again!

Näissä leipäsissä oli jotakin erikoista. En tiedä oliko se pitkä nostatusaika, täysjyvävehnäjauhot vai basilika, mutta näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla.

HANNAN MÖKKIPANNULEIPÄSET

5 dl n. 42 asteista maitoa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 ps kuivahiivaa
75 g sulatettua voita
puska silputtua basilikaa
"sopivasti" jauhoja ;)
(kaurahiutaleita pinnalle)

- Sekoita suola, sokeri ja kuivahiiva lämpimään maitoon.
- Lisää basilika ja jauhoja pikku hiljaa
- Kun taikina on melkein kiinteää, lisää rasva. Alusta sitten loppuun.
- Jätä kohoamaan lämpimään paikkaan reiluksi tunniksi.
- Vaivaa taikinasta ilmat pihalle ja leivo leipäsiä (lisää halutessasi kaurahiutaleita pinnalle, hiutaleet estävät leipäsiä tarttumasta alustaan). Kohota toinen tunti (tässä välissä kävimme saunomassa).
- Paista keskilämmöllä useita minuutteja molemmin puolin. Nauti oikean voin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti