Metsälintu

lauantai 9. toukokuuta 2015

Taiston tuoksinnassa

Lauantaina kisattiin Tornien taisto, eli Birdlife Suomen järjestämä lintutapahtuma, joss lintutornissa pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Meidän joukkueemme taisteli Laajalahden Maarin tornilta käsin klo 5-13 välisenä aikana. Tässä retkikertomus päivästä, olkaa hyvä.


Olin jo valmiiksi hereillä kellon soidessa puoli neljä aamulla. Taisivat tulevan päivän tapahtumat hieman jännittää. Kahvittelun jälkeen pakkasin rinkan täyteen optiikkaa ja kiinnitin remmeillä rinkkaan liitutaulun, johon merkitsisimme taiston aikana havaitut parhaat lajit. Hyppäsin pyörän selkään ja ampaisin kohti Laajalahden Maarin tornia autioita katuja pitkin. Jo kaukaa erotin valkoposkihanhien kaakatusta ja punajalkaviklojen soidinkarkelointia.


Viiksitimali

Oli kummallista nousta portaat tyhjään torniin, joka yleensä on tuupaten täynnä väkeä. Pian paikalle tosin saapuivat muut joukkueen jäsenet ja aloimme kiikaroida lajeja jo valmiiksi ennen taiston alkua. Kellon lyödessä viisi oli ensimmäisten virallisesti havaittujen lajien joukossa paikallinen mustapyrstökuiri sekä naksautteleva satakieli. Voi sitä äänimaailmaa, mikä Laajalahdella on siihen aikaan aamusta! Ei autojen jyrinää, turhaa puheensorinaa tai puhelimien piippauksia, vain lintukonsertti höystettynä viiksitimalin helähtävillä äännähdyksillä ja rastas- ja rytikerttusen karhealla laululla. Yhtäkkiä kuuluu korkea ja venytetty vsiiiyyy, pussitiainen! Kuulemme linnun muutaman kerran, mutta emme saa sitä näkyviin ruovikon kätköistä.


Tornin edustalla viihtyivät sinisorsa ja kukkivat rentukat.

Saamme lajeja kasaan hyvällä tahdilla ja ennen kuin huomaammekaan, on kello jo yhdeksän ja lajeja on lähes 90! Sadan lajin tavoitemäärä tuntuu realistiselta ja juhlimme ennakkoon kahdella levyllisellä suklaata. Yhdeksän jälkeen uudet lajit loppuvat kuin seinään ja alamme huolestua. Silloin päivän paras havainto näyttäytyy lahden pohjoispuolella. Se ei ole lintu vaan saukko, joka melko nopeasti häviää ruovikkoon. Moni tornissa olija kuittaa siitä eliksen.


Tungosta tornissa

Lajilista karttuu piinaavan hitaasti: mehiläishaukka, mustavaris, korppi ja heinätavi ilahduttavat, mutta kello tikittää ja moni yleinen laji on vielä näkemättä. Samoihin aikoihin tulee tieto, että vastakkaisesta tornista Villa Elfvikistä on nähty alli, muuttohaukka ja merikihu. No pöh, aina ei voi voittaa.


Näin teknokaudella oli kiva palata liitukaudelle. Tauluun on rustattu päivän parhaat havainnot.

Puoli tuntia ennen taiston loppua on aurinko kohonnut korkealle ja lämmittää mukavasti. Tavallisena päivänä tornissa vallitsisi seesteinen tunnelma, mutta nyt tunnelma on toiveikkaan jännittynyt. Lajeja on havaittu hienot 98 ja tarvitsemme vain kaksi lajia tavoitemäärän saavuttamiseksi. Kymmentä vaille yksi huomaan tornin edustalla törmäpääskyn, josta tulee laji numero 99. Siitä numerosta tulee myös lopullinen lajisumma (tosin saukon voisi kyllä laskea 100. lajiksi).

En muista milloin viimeksi olisi kahdeksan tuntia kulunut yhtä nopeasti kuin tänään. Kiitos joukkueelleni ja kaikille tornissa käyneille mahtavasta päivästä! Ensi vuonna sitten uudestaan. :) Meidän tornimme oli muuten Uudenmaan alueen paras (vaikka tornikohtaisiahan nämä tulokset ovat...) ja olimme sijalla 7 (yli 300 tornista) koko Suomessa. Laajalahti on siis aika kova paikka!

4 kommenttia:

 1. Hahaa, kun luontolehdestä luin että tornien taisto on taas luvassa, olin aivan varma että sinulta tulee jonkinlainen päivitys asian suhteen ^^ Jee, ja olipas kivaa lukea ja nähdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Taidan olla hieman ennalta arvattava. :D

   Poista
 2. Onpa hieno kuva viiksitimalista! Ja upea saldo teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo, mekin olimme tyytyväisiä tulokseen. :)

   Poista